hygiene in de kinderopvang

Blog

Vanaf 2 jaar mogen alle kinderen naar de peuterspeelzaal in Nederland. Onze jongste dochter gaat ook vanaf haar 2e jaar naar de peuterspeelzaal. We begonnen met 2 ochtenden in de week. Inmiddels gaat ze 3 ochtenden per week en ze vindt het maar al te leuk.

Peuterspeelzaal, kinderdagverblijf, bso en tso.

Als nieuwe ouder vraag je je natuurlijk af wat het verschil is tussen de peuterspeelzaal, kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en de tussentijdse opvang. Het antwoord is vrij simpel en kort. Tevens zegt de naam het al. De peuterspeelzaal is voor kinderen vanaf 2 jaar tot 4 jaar (peuters) en is alleen in de ochtenden. De peuterspeelzaal is ter voorbereiding op de basisschool. Ze leren veelal dezelfde rituelen en ritmes als in de kleuterklas. Het kinderdagverblijf is meer een oppascentrale voor je kind. Vanaf vroeg in de ochtend tot begin avond kan je je kind naar het kinderdagverblijf brengen. Hier zorgen ze de gehele dag voor je kind door middel van spelletjes, buitenactiviteiten en overige spellen. De buitenschoolse opvang is opvang na school. Veel ouders werken tot ca 17.00 uur en hebben na school opvang nodig voor hun kind(eren). De medewerkers van de buitenschoolse opvang halen je kind of kinderen op van school en nemen ze mee naar de buitenschoolse opvang locatie. Vaak is deze heel dichtbij school of zelfs in hetzelfde schoolgebouw te vinden. Ze bieden opvang na school tot ca 19.00 uur. Tijdens deze opvang spelen de kinderen vooral vrij. Tussentijdse opvang is opvang die wordt geboden tijdens de lunch op school. Tegenwoordig hebben veel scholen een continu rooster waardoor er tijdens de lunch opvang geregeld moet worden vanuit school. De leerkrachten hebben tijdens de lunch ook pauze. Meestal komen de medewerkers van de buitenschoolse opvang of kinderdagverblijf tijdens de lunchpauze in de klas van de kinderen om toezicht te houden. Als ouder betaal je hiervoor een kleine bedrag per dag. De tarieven voor de peuterspeelzaal, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang zijn per 2020 hetzelfde.  

Onze jongste dochter gaat ook naar de peuterspeelzaal voor 3 ochtenden per week. Er zijn hele lieve juffen en ze vindt het er geweldig. Elke keer als ze op de peuterspeelzaal zit krijgen wij als ouder foto’s en een verslag doorgestuurd wat ze die ochtend heeft gedaan.

Hygiëne

Veel ouders maken zich zorgen over de hygiëne binnen een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf. Vaak worden de ruimtes gehuurd binnen een schoolgebouw en worden deze ook nog gebruikt door andere leerlingen of leraren. Over de hygiëne hoef je je, indien je een goede organisatie hebt, geen zorgen te maken. De school is verantwoordelijk voor het reinigen van alle klaslokalen. Hiervoor huren ze meestal een schoonmaakbedrijf, gespecialiseerd in industriele reiniging, die elke dag, soms 2 keer per dag, komt schoonmaken. Ook al het speelgoed wordt grondig gereinigd met hiervoor speciale schoonmaakapparaten.

Geef een reactie