Verschillende afvalbakken voor de beste afvalscheiding

Blog

Afval scheiden door middel van verschillende afvalbakken wordt steeds populairder. Waar het eerst vooral begon bij kantoorpanden, wordt het thuis ook steeds meer doorgevoerd. Gemeenten stellen immers ook steeds meer eisen aan het scheiden van jouw afval en leveren vaak al meerdere afvalcontainers aan om in te deponeren. Het is daarom een goede stap om hier al verschillende bakken voor te hebben geplaatst, zodat iedereen weet waar bepaald vuilnis in moet.
Afvalbakken

Afvalbakken in verschillende kleuren plaatsen

In eerste instantie lijkt afval scheiden eenvoudig. Je plaatst verschillende afvalbakken en de werknemers of gezinsleden gooien groen bij groen en plastic bij plastic. Echter kan het al snel verwarrend worden als de bakken allemaal dezelfde kleur hebben. Het resultaat: alsnog al het afval door elkaar. Door middel van gekleurde bakken kun je ervoor zorgen dat iedereen weet in welke bak welk afval moet, zodat er op de juiste manier afval gedeponeerd wordt. Huishoudens en bedrijven kunnen zo voorkomen dat de bakken niet geleegd worden of dat er een boete opgelegd wordt.

Iedere kleur heeft zijn eigen afval

Hiervoor kun je gaan voor verschillende kleuren afvalbakken. Voor karton wordt vaak een blauwe bak gebruikt. Oud papier is immers een van de meest voorkomende afvalstromen bij bedrijven en huishoudens. Vooral bij bedrijven gaat er veel papier doorheen. Bij gemeenten wordt oranje vaak gebruikt voor plastic en kunststof. Ook rood kan wel eens voor komen. Door deze kleur ook te hanteren in huis of in een bedrijfspand kun je ervoor zorgen dat niemand in de war raakt en al het plastic goed gesorteerd wordt. Groen is uiteraard voor groente, fruit en tuinafval. Deze bak wordt al jaren gebruikt voor het weggooien van dit soort afval, waardoor je deze ook het beste aan kunt houden binnen het gebouw.

Met pictogrammen geef je meer duidelijkheid

Ook is er ook nog een gele afvalbak beschikbaar. Deze wordt gebruikt om glas in weg te gooien. Door hier uitsluitend glas in te deponeren, kun je ervoor zorgen dat het glas opnieuw gebruikt kan worden door dit te recyclen. Grijs wordt voornamelijk gebruikt voor restafval. Wat restafval precies is, is soms onduidelijk. In feite is dit al het afval dat niet in andere bakken gegooid mag worden. Mochten de kleuren nog niet duidelijk zijn, kun je ook altijd pictogrammen plaatsen om meer duidelijkheid te bieden. Hiermee ga je verantwoord om met afvalscheiding en motiveer je anderen.

Geef een reactie