Airsoft

De soorten wapens bij airsoft

Blog

Dus je bent al een paar keer gaan airsoften. Maar nu ben je de standaard wapens die je daar krijgt, vaak een M4 of een AK47, wel zat. Je ziet je tegenstanders altijd met eigen wapens en bepakking over het veld rennen en wil dit zelf eigenlijk ook. Waar moet je nu naar kijken?

Airsoft lijkt eigenlijk heel veel op paintballen. Maar het heeft een veel realistischer tintje. Waar je bij paintballen een nogal raar uitziend wapen vasthoudt zijn de wapens bij airsoft vaak replica’s van echte wapens. Door het schietmechanisme kunnen ze de wapens zo realistisch mogelijk maken. Ook heb je verschillende soorten wapens. Snipers, shotguns of assault rifles? Die bestaan ook bij airsoft.

De soorten wapens

Assault rifles zoals de SCAR-L zijn een stuk accurater dan een P90, maar schieten bijvoorbeeld weer minder snel. Snipers als een L96 hebben zijn extreem accuraat, maar verwacht niet snel te kunnen schieten en blijf vooral achterin het veld, speurend naar een slachtoffer.

Aan de andere kant kan je natuurlijk ook kiezen voor snelheid in plaats van nauwkeurigheid. Kijk in dit geval eens naar Light Machine Guns. Dit zijn wapens met een groot magazijn en een aardige hoeveelheid kogels per minuut die je af kan schieten. Goed om je tegenstanders in dekking te houden terwijl je team nieuwe posities uitzoekt.

Natuurlijk heb je ook tussenvarianten die een beetje in het grijze gebied zitten van verschillende soorten wapens. Semi automatische snipers bijvoorbeeld. Deze geven een minimale hoeveelheid nauwkeurigheid op voor een iets betere schietsnelheid. Nu hoef je niet meer na elk schot een nieuwe kogel in de kamer te stoppen maar kan je gelijk door schieten. Handig als je tegenstander naar voren duikt.

Gas

Niet alleen het soort wapen is belangrijk om naar te kijken. Het schietmechanisme is net zo belangrijk. Er zijn namelijk meerdere varianten van mechanismes. Gas of elektrisch. Beide hebben voor- en nadelen.

Een gas replica (GBB systeem) werkt op gas of co2. Je vult je geweer met gas en de BB’s en je wapen is klaar voor gebruik. De druk waarmee je je BB’s afschiet wordt geleverd door het gas. Zodra je gastank leeg is moet je deze weer bijvullen. Door het gas krijg je bij het afschieten van je geweer altijd een terugslag. Dit staat niet gelijk aan de terugslag van een echt geweer maar het geeft wel een extra realistisch gevoel aan het spel. Je levert hierbij natuurlijk wel een stukje nauwkeurigheid in.

Nog een nadeel van een gassysteem is de temperatuur. Bij koud weer werkt een gas of CO2 systeem minder goed. Gas krimpt natuurlijk bij koudere temperaturen. Hierdoor krijg je minder druk op je systeem. Als je in een warm land woont is dit natuurlijk geen probleem maar in Nederland of België kan je hier nog wel eens last van krijgen. Het effect hiervan is ook goed zichtbaar. In de kou komen je BB’s maar een kwart van de afstand die ze normaal zouden komen. Bij erge kou bestaat zelfs de kans dat het helemaal niet meer werkt.

Of elektrisch

Een Elektrische replica (AEG) werkt via een accu. Met dit systeem heb je geen terugslag en ook geen last van de kou. Wel een nadeel van dit systeem is dat het binnenwerk vaak veel complexer is. Er is ook een grotere kans dat er onderdelen stuk gaan. 

Dit hoeft nog geen groot probleem te geven. AEG’s gaan al mee sinds het ontstaan van de sport. Onderdelen zijn goedkoop en makkelijk te krijgen. Voor beginners is een AEG aanschaffen vaak de beste keuze. GBB systemen worden vaak aangeschaft als tweede replica naast een AEG. AEG systemen zijn ook goedkoper en een leuke manier om serieuzer te worden in airsoft.

Geef een reactie