houten-trein

Speelgoed ideeën voor peuters en kleuters

Blog

Kinderen tot 1 jaar worden ook wel een baby genoemd. Een dreumes is een kind dat de leeftijd van 1 of 2 jaar heeft bereikt. Vanaf 2 tot 4 jaar worden een kind een peuter genoemd en van 4 tot 6 jaar is een kind een kleuter. Daarna wordt een kind een schoolkind genoemd tot aan zijn pubertijd. Kinderen zijn zich in elke fasen van hun leven aan het ontwikkelen. Als baby alle zintuigen, als dreumes en peuter de grove motoriek en vanaf kleuter de fijne motoriek. Hier sluit speelgoed bijvoorbeeld heel erg op aan. In dit blog delen we graag de leukste speelgoed ideeën met je voor kinderen tussen de 2 en 6 jaar.

Peuters en kleuters

Peuters en kleuters lijken misschien een hele andere leeftijdsgroep maar dat valt in de praktijk reuze mee. Eigenlijk overlappen deze twee fases elkaar. Een kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo. Sommige kinderen kunnen bijvoorbeeld na 2 jaar al fatsoenlijk praten, andere kinderen kunnen die pas als ze 4 zijn. Sommige kinderen maken al een begin met hun naam schrijven als ze net 3 jaar zijn, andere kunnen dit pas als ze bijna 4 jaar zijn. Kinderen ontwikkelen zich in hun eigen tempo en dat is oké! Ze hoeven zich niet snellere te ontwikkelen dan dat ze kunnen. Wel kunnen we deze groepen helpen met hun ontwikkeling door onder andere het juiste speelgoed voor ze aan te schaffen. Speelgoed draagt op een positieve manier bij aan de ontwikkeling van een kind op vele vlakken.

Van puzzelen tot speelgoedkeuken tot bouwen

Het mooie van het peuter en kleuter zijn is dat alles bij dit kind nog volop in de ontwikkeling is. Zoals bijvoorbeeld de grove en fijne motoriek en zijn of haar creativiteit. Speelgoed kan dit op een positieve manier stimuleren. Neem bijvoorbeeld een houten trein. Een houten trein wordt meestal gezien als ouderwets speelgoed maar dat is het dus niet. Door met een houten trein te spelen wordt niet alleen de motoriek gestimuleerd maar ook de creativiteit en het samenspelen. Speelgoed treinen worden gezien als een hele goede aanvulling op het spellen. Ook blokken hebben deze uitwerking. Blokken zijn in principe maar simpele voorwerpen. Ze zijn vierkant en op zichzelf niks. Maar laat een kind zijn fantasie en creativiteit er op los en de mooiste bouwwerken ontstaan waarbij ook de motoriek en hand-oogcoördinatie wordt getraind. Ook een puzzel is fantastisch speelgoed voor deze kinderen. Ze hoeven hierbij niet heel creatief te zijn maar er wordt wel veel gevraagd van hun probleem oplossend vermogen en inzicht.

Dit is natuurlijk nog maar het topje van de ijsberg, er bestaat namelijk zo veel speelgoed naar houten treinen, blokken en puzzels die bijdragen aan een optimale ontwikkeling. Hou onze blog zeker in de gaten als je op de hoogte wilt blijven.

Geef een reactie